Koninklijk Museum voor Midden-Afrika | Tervuren

Architect
Stéphane Beel Architecten

Ingenieur
BAS / Dirk Jaspaert i.s.m. ARUP

Jaar
2011

Constructietype
Staal,Beton

Programma
Openbare gebouwen,Restauraties

Toestand
Nieuwbouw

Fase
Uitvoering

Moderniseren, restaureren en aanpassen aan de 21ste eeuw van de infrastructuur en zijn omgeving van het KMMA.
Hiervoor wordt het bestaande museumgebouw ontmanteld, de huidige kelders worden aangepast zodat ze deels toegankelijk worden voor het publiek. Daarbij wordt een nieuw onthaalpaviljoen gemaakt, zo`n 100m verwijderd van het bestaande museumgebouw. De verbinding wordt ondergronds gerealiseerd via een grote tentoonstellingsruimte en passerel.
De grote bouwput wordt gerealiseerd dmv secanspalenwanden. De afdek wordt gemaakt met TT-liggers, waartussen de kanalen van technieken kunnen passeren. Het nieuwe onthaalpaviljoen bestaat uit een zwarte betonnen kern waaraan een stalen portiekstructuur is gehangen.
Voor de aansluiten van het nieuwe ontvangstpaviljoen met het bestaande museumgebouw, dienen de bestaande kelders plaatselijk verlaagd te worden. Hiervoor is een gecombineerde methode van jetgroutkolommen en onderschoeiingspanelen uitgewerkt, waarbij een minimaal aan zettingen wordt  beoogd.
In het museumgebouw zijn er diverse ingrepen om het gebouw toegankelijker een de noden van de 21ste eeuw ivm technieken aan te passen.

© BAS bvba
© BAS bvba
© BAS bvba
© BAS bvba
© BAS bvba